تحلیل و سرمایه گذاری

کیف پول

رمزارز

لغت نامه

اخبار رمزارزها

پروتکل Aave چیست ؟ هرآنچه باید درباره آوه بدانید

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

آوه یک پلتفرم منبع باز مبتنی بر شبکه اتریوم است که امکان وام‌گیری و وام‌دهی انواع دارایی‌های دیجیتال را امکان‌پذیر می‌کند. قالب وام دریافتی می‌تواند از استیبل کوین (ارز دیجیتال با قیمت ثابت) تا انواع مختلفی از آلت کوین‌ها را در بر بگیرد. پروتکل آوه توسط دارندگان توکن AAVE اداره می‌شود.

سازوکار مالی مدرن مالی امکان وام دهی و وام گیری دارایی‌ها را در سطحی جهانی فراهم کرده است. به عبارتی وام‌گیرنده به کمک وام، امتیازی به دست آورده تا فعالیتی را به ثمر برساند و وام‌دهنده نیز می‌تواند از پول ساکن خود یک حاشیه سود مستمر و بدون ریسک دریافت کند. نیاز به چنین خدماتی در بستر رمزارزها، توسعه‌دهندگان را به توسعه چنین بازارهای مالی راهنمایی کرد و آوه از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین پروژه‌های این حوزه به شمار می‌رود.

با پروژه آوه (AAVE) بیشتر آشنا شوید

ریشه پروژه آوه به سال ۲۰۱۷ باز می‌گردد. زمانی که تیمی از توسعه‌دهندگان به رهبری Stani Kulechov پروژه‌ای به نام ETHLend را در یک عرضه اولیه (ICO) معرفی کردند. اساس ایده این پروژه بر تهیه یک سیستم پیشنهاد وام دهی ارز دیجیتال به دیگران و یا درخواست دریافت وام ارز دیجیتال؛ گسترش پیداکرده بود.

اگرچه ETHLend ایده جالبی بود اما پلتفرم و توکن آن یعنی LEND، با مشکلات بزرگی در بازار خرسی سال ۲۰۱۸ روبرو شد و تقریباً به حال خود رها شد. مشکل عمده‌این پروژه عدم تأمین نقدینگی و مشکل تطبیق درخواست وام با پیشنهادهای موجود در پلتفرم بود.

بنابراین، در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، تیم ETHLend ، محدودیت و مشکلات را به فرصت تبدیل کرد. این تیم تلاش برای بهسازی و بازسازی محصول خود آغاز کرد و همین‌طور ایده وام‌دهی غیرمتمرکز را به بلوغ رساند. سرانجام این تلاش‌ها عرضه آوه در ابتدای سال ۲۰۲۰ بود.

aave چیست

آوه چگونه کار می‌کند؟

آوه نسخه جدید و بهبودیافته پروژه ETHLend است که از نظر مفهومی نیز تا حد زیادی به این پروژه شباهت دارد. این پلتفرم، اجازه دریافت وام در قالب رمزارز و یا کسب سود به واسطه فراهم آوردن دارایی مورد نیاز برای وام‌دهی به دیگران را فراهم می‌کند. با این وجود هسته آوه با ETHLend متفاوت است.

آوه در واقع یک بازار پولی الگوریتمی است. بر خلاف ETHLend که افراد تأمین‌کننده وام‌ها بودند؛ تأمین وام در آوه  از یک استخر صورت می‌پذیرد. اما در این صورت نرخ بهره چگونه محاسبه می‌شود؟ 

آوه با تعریف یک معیار به نام نرخ بهره‌مندی (utilization rate) دارایی‌ها در استخر، نرخ بهره را محاسبه می‌کند. نحوه محاسبه نرخ بهره‌مندی تا حد زیادی به تعریف عرضه و تقاضا شباهت دارد. زمانی که بیشتر دارایی درون یک استخر وام داده شود؛ نرخ بهره زیاد شده تا افراد مایل به افزودن سرمایه به استخر شوند و زمانی که بیشتر سرمایه داخل استخر تقریباً بدون مشتری مانده؛ میزان نرخ بهره کاهش میابد تا افراد حاضر به دریافت وام شوند.

در پلتفرم آوه می‌توان یک رمزارز را وارد کرد و با آن وامی در قالب یک رمزارز دیگر گرفت. مثلاً کاربر ممکن است اتر (ETH) واریز کند و به جای آن ارز دیجیتال با قیمت ثابت Dai دریافت کند.

البته در این سیستم همه‌چیز باب میل وام‌گیرندگان نیست چرا که باید به ازای هر مقداری که وام در نظر دارند؛ میزان بیشتری سپرده به عنوان وثیقه وارد حساب خود کنند تا بتوانند وام بگیرند. مثلاً اگر وام مورد نظر ۱۰۰ دلار است، باید میزانی بیشتر را سپرده حساب خود کنند.

همچنین با توجه به نوسانات رمزارزها، آوه فرایند تسویه یا Liquidation را نیز به سازوکار خود افزوده که به‌هیچ‌عنوان برای وام گیرنده خبر خوشی نیست.  بر اساس این روند اگر بازار دچار نوسانات قیمتی شدیدی شود ممکن است سپرده‌ای که شما به عنوان وثیقه در اختیار آوه گذاشته‌اید؛ بر اساس “نرخ وثیقه” به پروتکل آوه تعلق بگیرد و متضرر شوید. بنابراین بهتر است پیش از هر اقدام و وارد کردن دارایی از ریسک‌های احتمالی مطمئن شوید.

البته آوه نفوذ خود را تنها محدود به بازارهای پولی نکرده و با معرفی سایر ویژگی‌ها و امکانات در حال رقابت با سایر رقبا است.

وام آنی در آوه

از آنجایی که معمولاً میزان نقدینگی در بازارهای پولی آوه از میزان تقاضای وام‌ها بیشتر است؛ بخش عمده‌ای از این سرمایه و نقدینگی بدون استفاده مانده است، بنابراین آوه ویژگی وام آنی را معرفی کرده است که به وثیقه نیاز ندارد. البته این وام‌ها فقط در محدوده یک بلوک اتریوم قابل استفاده است. همین ویژگی کاربران امور مالی غیرمتمرکز DeFi را به خود جذب کرده است که می‌توانند از آوه وام‌های سریع دریافت کرده و دارایی دریافتی را در امور مالی غیرمتمرکز مورد استفاده قرار دهند. 

وام آنی به کاربر این امکان را می‌دهد تا مقدار زیادی ارز دیجیتال را بدون نیاز به وثیقه قرض بگیرد، اما هم‌زمان با دریافت وام با همان تراکنش میزان قرض گرفته‌شده را برگرداند. البته باید هزینه کارمزد یک بلاک را هم پرداخت کند. این شکل از وام کمی به غیرعادی و عجیب به نظر می‌رسد اما برای بسیاری کاربردی است.

در واقع این قابلیت مناسب افرادی است که سرمایه زیادی ندارند اما می‌خواهند تا از فرصت‌های بازار جا نمانند. به طور مشخص می‌توان به فرصت آربیتراژ اشاره کرد که با انجام یک تراکنش بلاکچینی امکان‌پذیر می‌شود. به‌عنوان‌ مثال اگر قیمت یک رمزارز در یک صرافی ۵۰۰ دلار و در صرافی دیگر ۵۰۸ دلار باشد، ممکن است کاربری مایل باشد از این اختلاف سود ببرد اما نقدینگی کافی در اختیار ندارد. بنابراین کاربر با مراجعه به پروتکل آوه، بدون وثیقه از پروتکل، وام آنی سنگینی دریافت می کند و با انجام آربیتراژ میان دو صرافی اشاره شده، در کمترین زمان سود بدست می آورد.

به غیر از ویژگی وام‌های آنی، آوه همچنین روی یک بازی برای توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT) به نام Aavegotchi کار می‌کند.

توکن Aave

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم آوه همان ETHLend است که دچار تغییر شده است، اما توکن پلتفرم قبلی؛ LEND پس از معرفی آوه همچنان وجود داشت. این موضوع به‌خودی‌خود یک مشکل بود زیرا توکن LEND از لحاظ برنامه‌نویسی با پلتفرم جدید آوه همخوانی نداشت و دارندگان LEND نمی‌توانستند در مورد تصمیمات Aave مشارکت داشته باشند. برای حل این مشکل توکن AAVE معرفی شد و دارندگان LEND می‌توانستند به ازای هر ۱۰۰ واحد LEND یک توکن AAVE دریافت کنند.

AAVE یک توکن با استاندارد ERC-20 با قابلیت‌ها و کاربردهای تعریف‌شده جدیدی است. از این کاربردها می‌توان به ماژول امنیتی اشاره کرد. توکن AAVE به عنوان پشتیبان پروتکل عمل می‌کند. زمانی که در شبکه سرمایه کافی برای پاسخ تقاضا وام‌گیرندگان وجود نداشته باشد؛ این توکن‌ها فروخته‌شده تا کمبود مالی مورد نیاز تأمین شود. این رو به عنوان مفهوم “ماژول امنیتی” معرفی‌شده است. هرچند که این مفهوم، یک اصل کلی نیست. برای مثال تنها توکن‌های AAVE ای که جزوی از ماژول امنیتی محسوب می‌شوند؛ اجازه دارند برای تأمین نقدینگی فروخته شوند. علاوه بر این پاداش واریز سرمایه به ماژول با پرداخت سود ثابت به‌صورت AAVE خواهد بود.

کاربرد دیگر توکن AAVE در حاکمیت پروتکل Aave است. دارندگان توکن آوه می‌توانند به درخواست‌ها و بحث‌های پیرامون تغییرات و بهبود پروتکل Aave رأی دهند. هر توکن AAVE قدرتی برابر با یک رأی دارد.

علاوه بر همه این‌ها توکن AAVE برای کاهش خطرات ناشی از رویدادهای پیش‌بینی‌نشده به عنوان یک پشتیبان مهم در این پروتکل کاربرد دارد.

چالش‌های پیش روی آوه

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که پیش روی آوه قرار دارد این است که تمام وام‌ها مبلغ وثیقه‌ای بیش از میزان خود وام نیاز دارند و برخلاف سازوکار مالی سنتی هیچ روشی برای سنجش توانایی وام‌گیرنده وجود ندارد که بازپرداخت وام را تضمین کند.

به دلیل نیاز به پرداخت وثیقه نسبتاً هنگفت سازوکار آوه، عملاً کاربران سرمایه‌ دار را جذب خود می‌کند و افراد کم سرمایه آن را نامناسب می‌یابند.

سخن پایانی

بازارهای پولی غیرمتمرکزی مانند آوه و کامپاند (Compound)، مسیر را برای سازوکار مالی آزاد و قابل‌دسترس‌ برای همه هموار می‌کنند و به نوعی می توان این دست از پروژه ها را به عنوان سوخت امور مالی غیر متمرکز نیز قلمداد کرد. وعده‌های زیادی درباره توسعه توکن آوه داده‌ شده است و دارندگان توکن آوه می‌توانند مسیر تغییرات پروتکل را تعیین کرده و بر تصمیمات حاکمیتی آن به شکلی دموکراتیک تأثیرگذار باشند. همین ویژگی  باعث شده تا پروتکل در برابر خطرات ناشی از رویدادهای پیش‌بینی‌نشده؛ محافظت شود. 

با توجه به ماهیت نسبتا جدید آوه، نمی‌توان  سرنوشت آن را به سادگی پیشبینی کرد؛ اما شواهد نشان از رشد بیشتر بازارهای پولی غیر متمرکز در آینده دارد و رشد روز افزون نقدینگی در این پلتفرم‌ها سندی بر همین موضوع است. برای تکرار نشدن تجربه ETHLend آوه به رشد پایدار، رفع چالش‌های موجود و نوآوری نیازمنداست چرا که برای بقا در رقابت بازارهای مالی همواره باید بهتر و بهتر شد.

 

آیا این مطلب مفید بود؟ ۳۲۳ نظر

۵ ۳۲۳
پروتکل Aave چیست ؟ هرآنچه باید درباره آوه بدانید
مطالب مشابه