یک هفتهی پر از نوسان دیگر را سپری کردیم؛ هفتهای که باز هم حاکی از تحت تاثیر قرار داشتن بازار از اقتصاد کلان بود. کندلهای قرمز بیتکوین دلایل متعددی داشت؛ از جملهی آن میتوان به سخنرانی هفته گذشته جروم پاول، رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده) اشاره کرد که موجی از شوک و ترس را در بازارهای سراسر جهان ایجاد کرد. حتی با اینکه سخرانی رییس فدرال رزرو، مربوط به تعیین نرخ بهره نبود اما اظهارنظرهای تند رییس آن که چشم انداز تورم را تقویت میکرد، پیامدهای زیادی داشت؛ بر اساس گزارشهای منتشر شده، این سخنرانی هشت دقیقهای پاول باعث شد بیش از ۲ هزار میلیارد دلار از ارزش سهامهای جهانی، که تنها ۱.۲۵ هزار میلیارد دلار آن مربوط به آمریکا بود، کاسته شود.
در هفتهی گذشته شایعات مبنی بر آزادسازی ۱۳۷۰۰۰ بیت کوین Mt.Gox نیز قیمت بیتکوین را تحت تاثیر قرار داد. عدهای معتقدند این آزادسازی یکباره خواهد بود و عدهای دیگر باور دارند که این بیتکوینها به صورت خرد و تکهای ارسال خواهند شد. به هر ترتیب آزادسازی یکبارهی بیتکوینهای Mt.Gox تاثیرات شدیدتری را بر بازار خواهد گذاشت.
بعد از دارندگان ۱۰ساله، قدیمیترین سکهها در اختیار دارندگان ۷ تا ۱۰ ساله است. سابقه نمودار بیان میکند که این گروه معمولا قبل از ریزشهای بازار داراییهای خود را انتقال میدهند. در سالهای ۲۰۱۷، ۲۰۲۰، ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ دارندگان ۷ تا ۱۰ ساله دارایی خود را دقیقا قبل از ریزش انتقال دادهاند. در هفته گذشته این کیفها مجدد فعال شدند و فقط طی دو روز ۱۰هزار بیتکوین را از کیفهای خود حرکت دادند.
اگر بازار بخواهد مانند گذشته عمل کند، احتمالا باید شاهد کاهش قیمت باشیم. کالین وو خبرنگار چینی حوزه ارزهای دیجیتال اخیرا در این باره عنوان کرده است، کیف پولی که برای ۹ سال بدون هیچگونه انتقالی بوده است، بیش از ۵۰۰۰ بیت کوین را به یک کیف پول جدید انتقال داد، این خبرنگار اطلاعات گفته شده را از وبسایت Bitinforcharts دریافت کرده است.
در طول تاریخ، همواره بیش از نیمی از بازار در اختیار دارندگان بلندمدت بوده، همچنین از سال ۲۰۱۸ تا امروز، دارایی این گروه، هیچوقت به زیر ۱۰میلیون بیتکوین کاهش نداشته است. اثر گذاری بالا در کنار ثروت این گروه باعث شده تا ما به بررسی تغییرات دارایی دارندگان بلندمدت بپردازیم.
نمودار Long-Term Holder Position Change تغییرات ماهانه موقعیت دارندگان بلند مدت را نشان میدهد. افزایش این شاخص به معنای افزایش دارایی تحت مالکیت این گروه و بالعکس، کاهش این شاخص نشانگر کاهش دارایی در اختیار این گروه است. یکی از ملزومات پایان روند نزولی، توقف فروش دارندگان بلندمدت است. از شروع ریزش قیمت این گروه همواره درحال فروش بودند اما با رسیدن قیمت به محدوده ۲۰هزار دلاری شاهد توقف فروش بودیم. حالا باید دید، این روند ادامه دار است یا مجددا شاهد افزایش عرضه دارندگان بلندمدت هستیم.
شاخص Reserve Risk یا همان ریسک ذخیره اطمینان دارندگان بلندمدت، نسبت به قیمت لحظهای داراییشان را نشان میدهد. در واقع این شاخص به شناسایی ناحیههای خطرناک و پرریسک سرمایهگذاری (ناحیهی قرمز) و همینطور ناحیههایی که بیتکوین کمتر از ارزش واقعی آن قیمتگذاری شده است (ناحیهی سبز)، میپردازد.
دو روز پیش Reserve Risk با مشاهدهی مقدار ۰.۰۰۰۹۶۷ به پایینترین مقدار خود در طول تاریخ رسید؛ این اتفاق نشان از ارزندهبودن بیتکوین در محدودههای فعلی دارد. ناگفته نماند که ورود شاخص ریسک ذخیره به ناحیهی کم ریسک، به معنای اتمام روند نزولی و بازگشت قیمت از این ناحیه نیست، بلکه به معنای رسیدن به منطقهای مناسب، برای سرمایهگذاری با نگاه بلندمدت است.
اکثریت تحلیلگران و سرمایهگذاران بازار باور دارند که اتریوم و اخبار پیرامون آن، نقش مهمی در سرنوشت بازار دارد. درحال حاضر با دو جریان فکری در مورد اتریوم مواجه هستیم. جریان اول معتقد است که ETH پس از ادغام حتی قویتر خواهد شد و میتواند به سطوح قیمتی بالاتری دست پیدا کند و حتی مقادیر بالای ۵۰۰۰ دلار را نیز خواهد دید. اما جریان دوم اعتقاد دارد که اتریوم پس از ادغام به شدت تحت فشار قرار خواهد گرفت، تا جایی که حتی حمایت ۱۰۰۰ دلاری خود را نیز از دست میدهد. (برای مطالعهی بیشتر میتوانید با کلیک روی این لینک یکی از ویدیوهای ترند شدهی اینروزهای بازار را که به مشکلات ادغام میپردازد، تماشا کنید)
اما خطر واقعی جای دیگری قرار دارد؛ مشکل واقعی ادغام و اجماع POS، سطوح تمرکز و سانسور تراکنشها چه در سطح پروتکل و چه در سطح اعتبارسنجی است که این سیستم را در معرض مشکلات جدی قرار میدهد. در چند وقت اخیر مشاهده کردیم که چه اتفاقی بر سر تورنادوکش آمد و همین اتفاق به شایعات موفق نبودن این ادغام، قوت بخشید.
در هفتهی پیشرو مهمترین اتفاقی که باید زیر نظر داشت، اطلاعات بیکاری ایالات متحده است که در اوایل سپتامبر منتشر خواهد شد؛ همچنین احتمال اینکه انتشار این اطلاعات، بیتکوین را تحت تاثیر قرار دهد کم نخواهد بود. با توجه به نوسانهای شدید بازار، به سرمایهگذاران توصیه میشود که در طول نشستهای فدرال رزرو یا زمان انتشار هرگونه اطلاعات با اهمیتی، معاملهای انجام ندهند تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری نمایند.
همچنان محدوده ۱۹هزار به عنوان حمایت کلیدی بازار در نظر گرفته میشود و اگر این حمایت حیاتی بازار از دست برود، باید منتظر محدودههای ۱۶هزار دلاری باشیم. همچنین درصورتی که این حمایت بتواند مجددا بیتکوین را به سمت اعداد بالاتر برساند، محدوده ۲۴هزار دلاری به عنوان اصلیترین سد قیمتی این ارز عمل خواهد کرد.