صرافی های غیر متمرکز نسل جدیدی از صرافی های رمزارز هستند که در تلاش اند تا مشکلات صرافی های متمرکز را حل کنند. با این وجود یک صرافی غیر متمرکز به هیچ عنوان بدون مشکل نیست و این صرافی ها نیز مشکلات خاص خود را دارند. البته ناگفته نماند که یک صرافی غیر متمرکز برای ایرانیان می تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد و به طور قطع یکی از بهترین انتخاب هاست. از آنجایی که مدت زیادی از شروع به کار این صرافی های جدید نمی گذرد؛ ممکن است با سوالاتی مانند صرافی غیر متمرکز چیست و چه تفاوتی با صرافی متمرکز دارند رو به رو شده باشید. شما می توانید جواب این سوالات را در مقاله پیش رو پیدا کنید و علاوه بر آن با بهترین صرافی های غیر متمرکز نیز آشنا شوید.
همانطور که می دانید صرافی ها محلی برای خرید و فروش ارز به صورت اینترنتی هستند. صرافی های معمولی برای سرویس دهی مناسب به کاربران و سرعت بخشیدن به فرایند معامله، به صورت متمرکز فعالیت می کنند. در واقع آن ها در یک سرور قدرتمند مرکزی اطلاعات تمامی کاربران را ذخیره می کنند. این مسئله برای بسیاری از کاربران و فعالان دنیای رمزارز، نقطه ضعف به شمار می آید. صرافی غیر متمرکز در تلاش است تا این نقطه ضعف را برطرف کند.
صرافی غیر متمرکز یا (Decentralized Exchange (DEX یک سرویس آنلاین همتا-به-همتا (P2P) است که امکان معامله مستقیم بین دو کاربر را بدون هیچ واسطه ای فراهم می کند. این نوع از صرافی ها در شبکه بلاک چین ساخته شده و به تریدر ها اجازه می دهند آزادانه به ذخیره یا معامله ارزهای دیجیتال خود بپردازند. اتریوم محبوب ترین بلاک چین برای ساخت صرافی غیر متمرکز در میان توسعه دهندگان است با این حال صرافی هایی هم روی بلاک چین های دیگر مانند شبکه ماتیک و یا پولکادات نیز به راه افتاده اند.
در اکثر صرافی های متمرکز و معتبر، کاربران باید تایید هویت شوند و دارایی های دیجیتال خود را در کیف پول هایی که صرافی ها تعیین کرده اند ذخیره کنند. هدف صرافی های متمرکز راحت تر کردن معاملات بین کاربران، جلوگیری از کلاهبرداری و سو استفاده است. به همین دلیل به طور کامل کنترل معاملات را در دست دارند. برای مثال شما می توانید به راحتی در یک صرافی متمرکز و معتبر مانند نوبیتکس قیمت ارزهای دیجیتال را مشاهده کنید و در کمترین زمان اقدام به معامله نمایید. چنین ویژگی تنها با کنترل کامل معاملات امکان پذیر است.
برای پاسخ به سوال صرافی غیر متمرکز چیست باید گفت اینگونه صرافی ها دقیقا خلاف صرافی های متمرکز عمل می کنند. مدیریت این صرافی ها به صورت تمام خودکار یا نیمه خودکار انجام شده و یک پلتفرم مستقل به حساب می آیند. اداره کنندگان این صرافی ها تنها در تصمیم گیری های مهم که با حضور همه اعضای پلتفرم انجام می گیرد؛ می توانند در صرافی غیر متمرکز تغییر ایجاد کنند. این امر معمولا با رای گیری و خرد جمعی صورت می گیرد. مهم ترین تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز عدم ذخیره اطلاعات کاربران در یک سرور مرکزی است و اینکه کاربران می توانند با هویتی ناشناس با یکدیگر مبادله کنند.
اصلی ترین مزیت صرافی غیرمتمرکز همان معماری توزیع شده و غیر متمرکزی است که از کنترل شدن معاملات توسط یک شخص یا سازمان جلوگیری می کند. علاوه براین می توان به مزایای زیر نیز اشاره کرد.
امنیت و مقاومت بالا در مقابل هک: دارایی های کاربران در صرافی های DEX ذخیره نمی شود. از طرفی هک کردن یک سیستم توزیع شده بسیار سخت و مشکل است. بنابراین امنیت دارایی ها و اطلاعات در DEX بیشتر خواهد بود.
جلوگیری از دستکاری در معاملات: در گذشته سابقه داشته که بعضی از صرافی ها با دستکاری در معاملات باعث بالا رفتن یا پایین آمدن قیمت ها شده اند. در صرافی غیر متمرکز امکان چنین کاری به حداقل می رسد.
نامحدود بودن: یکی از مشکلاتی که خصوصا ما ایرانی ها با آن رو به رو هستیم، مسئله تحریم ها و قوانین داخلی کشور ها است. صرافی های بین المللی به ایرانی ها خدمات ارائه نمی کنند و حتی دارایی های آن ها را مسدود می کنند. صرافی های غیر متمرکز این مشکل را هم حل کرده اند. زیرا هیچکس حق محدود کردن کسی برای استفاده از امکانات این صرافی ها را ندارد. به همین خاطر صرافی غیر متمرکز برای ایرانیان به طور قطع یکی از بهترین گزینه هاست.
صرافی غیر متمرکز مشکلات حل نشده زیادی دارد. این مشکلات باعث شده است تا در اکثر موارد تریدر ها قید استفاده از این پلتفرم ها را بزنند. در واقع صرافی های توزیع شده کاربرد زیادی ندارند و در حال حاضر تنها افرادی با مقاصد خاص از DEX ها استفاده می کنند.
غیر قابل بازیابی بودن دسترسی: برخلاف صرافی های متمرکز، هیچ راهی برای بازیابی رمز عبور های فراموش شده یا معاملات اشتباه خود ندارند.
امکانات و ابزار های محدود: در DEX ها از ابزار های محبوب تریدر ها و امکانات پر تعداد صرافی های آنلاین خبری نیست.
مشکل نقد شوندگی: حتی بهترین صرافی های غیر متمرکز نیز دارای سهم بسیار اندکی از بازار معاملات هستند.
سرعت پایین: چک کردن و تایید معاملات در صرافی غیر متمرکز زمان بر است. زیرا این کار بر عهده ماینرهاست. حجم پایین معاملات نیز باعث شده تا ماینر های کمی وجود داشته باشند. به همین دلیل خرید بیتکوین از یک صرافی معتبر بسیار راحت تر و سریع تر از صرافی غیر متمرکز خواهد بود.
تعداد زیادی صرافی غیر متمرکز در سال های اخیر شروع به کار کرده اند اما تنها تعداد انگشت شماری از آن ها توانسته اند به حجم معاملات روزانه قابل قبولی دست پیدا کنند. با این وجود انتخاب یک صرافی غیرمتمرکز به عنوان بهترین صرافی غیر متمرکز کار چندان ساده ای نیست. در اینجا با مهم ترین و بهترین صرافی های غیرمتمرکز جهان (براساس آمار coingecko) آشنا خواهیم شد.
در حال حاضر بزرگترین صرافی غیر متمرکز از لحاظ حجم معاملات یونی سواپ است. این صرافی بیش از ۸۵۰ جفت رمزارز را به طور رسمی پشتیبانی می کند، از رابط کاربری ساده ای برخوردار است و معمولا معاملات در آن با سرعت انجام می شوند. این صرافی به عنوان یکی از بهترین صرافی های غیر متمرکز، بالاترین حجم نقیدنگی را در میان رقیب ها به خود اختصاص داده است. شما می توانید ارز یونی سواپ را از نوبیتکس خریداری کنید. برای آشنایی بیشتر با صرافی غیر متمرکز یونی سواپ مقاله “یونیسواپ چیست؟” را مطالعه کنید.
بایننس بزرگترین صرافی ارز های دیجیتال جهان است و نسخه غیر متمرکز آن نیز به عنوان یکی از بزرگترین و بهترین صرافی غیر متمرکز رمزارز در جهان شناخته می شود. صرافی غیر متمرکز بایننس از هسته تکنولوژی بایننس چین برای انجام معاملات خود استفاده می کند به همین دلیل ظرفیت معاملات آن تقریبا با خود Binance است. به این ترتیب مشکل سرعت و توان که در بسیاری از صرافی های غیر متمرکز دیگر وجود داشت درصرافی غیر متمرکز بایننس وجود ندارد. علاوه بر این Binance DEX از کیف پول های سخت افزاری و نرم افزاری نیز پشتیبانی می کند و کارمزد آن نیز معمولا بسیار ناچیز است. استفاده از این صرافی تا زمانی که با IP ایران وارد آن نشوید امکان پذیر است. شما می توانید قیمت بایننس کوین را در سایت نوبیتکس مشاهده کنید.
پنکیک سواپ یکی دیگر از محبوب ترین صرافی های ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که بر روی شبکه هوشمند بایننس(Bsc) توسعه یافته است. این صرافی بیش از ۶۰۰۰ جفت رمزارز مختلف را پشتیبانی می کند.
از لحاظ عملکردی، پنکیک سواپ شباهت بسیار زیادی به یونیسواپ روی شبکه اتریوم وسوشی سواپ دارد. حجم معاملات این پلتفرم پس از ارائه در مدت زمان بسیار کوتاهی به چند صد میلیون دلار رسید که این موضوع کارآیی این پلتفرم و محبوبیت آن را برای انجام مبادلات نشان میدهد.
البته معاملاتی که در این پلتفرم انجام میشوند همتابههمتا نیستند و برای مدیریت آنها از استخر نقدینگی (Liquidity Pool) استفاده میشود. نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کنیم نحوه تامین نقدینگی در این پلتفرم است. در پنکیک سواپ از مدل بازارساز خودکار (AMM) برای تامین نقدینگی کسانی که در این بستر معاملات خود را انجام میدهند استفاده میشود. برای آشنایی بیشتر با صرافی غیر متمرکز پنکیک سواپ مقاله “پنکیک سواپ چیست؟” را مطالعه کنید.
صرافی غیر متمرکز IDEX امکانات بسیار خوبی دارد و تا حدود زیادی از لحاظ محیط کاربری شبیه به صرافی های متمرکز است. IDEX اولین صرافی قرار داد های هوشمند غیر متمرکز مبتنی بر اتریوم است که امکانات کاملی برای ترید سریع و با حجم نسبتا بالا را در اختیار کاربران خود قرار می دهد. همچنین در این صرافی غیرمتمرکز با تامین نقدینگی استخرها می توان کسب درامد کرد.
صرافی غیرمتمرکز Quickswap از انشعاب صرافی غیرمتمرکز Uniswap به وجود آمد. این صرافی بر روی شبکه پالیگان فعالیت می کند و از راهکارهای لایه دو بهره می برد بنابراین بسیار سریع است و کارمزد تراکنش در آن به نسبت سایر صرافی ها بسیار کمتر است. این صرافی از بیش از ۲۰۰۰ جفت ارز پشتیبانی می کند و معمولا از نقدینگی مناسبی برخوردار است.
در این مقاله سعی کردیم به سوال صرافی غیر متمرکز چیست پاسخ دهیم و چند نمونه از بهترین صرافی های غیر متمرکز برای معامله را معرفی کنیم. با این صرافی غیر متمرکز برای ایرانیان گزینه مناسبی است اما با گذشت ۴ سال از شروع فعالیت اولین صرافی های غیر متمرکز و استقبال بیشتر افراد از خدمات آن ها، این صرافی ها هنوز برای جلب نظر تریدرهای حرفه ای راهی طولانی در پیش خواهند داشت. در حال حاضر شما می توانید با مراجعه به صفحه اصلی سایت نوبیتکس از امکانات این صرافی معتبر ایرانی در سریع ترین زمان ممکن بهره مند شوید