در زمانی نه چندان دور امضای الکترونیکی یک سند ساده بود. تنها دسترسی به چاپگر، اسکنر و ایمیل دسترسی کافی بود تا یک معامله انجامشده یا قراردادی بسته شود. در آغاز معرفی پدیده امضای الکترونیکی، شما میتوانستید به راحتی نام خود را تایپ و یا تصویری از امضای خود را ضمیمه یک سند کرده و نسخه دیجیتال آن سند را برای گیرنده ارسال میکردید. اما امنیت و اعتماد به چنین چیزی نگرانکننده نیست؟
اگر فکر میکنید که چنین کاری از لحاظ امنیتی خطرناک است بد نیست بدانید که خوشبختانه کمی قبل از شما افرادی نیز چنین نگرانیای داشتند و برای آن به دنبال راهحل بودند. ارائه راهحل آنها امضاهای مبتنی بر رمزنگاری را پدید آورد. تا جایی که امروزه امنترین نوع امضای الکترونیکی شکل دیجیتالی آن است!
امضای دیجیتال چیست و چگونه کار میکند؟
در قلب هر امضای دیجیتالی تائید هویت یک امضاکننده نهفته است. این نوع امضاء تضمین میکند که یک سند الکترونیکی توسط شخصی که ادعا میکند، واقعاً امضاشده است و سند بههیچعنوان دستکاری نشده است.
امضای دیجیتال درست مانند امضای الکترونیکیای است که کمی قبل به آن اشاره کردیم. با این تفاوت که برای محکمکاری یک سطح امنیتی رمزنگاریشده به آن اضافهشده است.
در واقع امضای دیجیتال سادگی استفاده و کاربرد را از امضای الکترونیکی به ارث برده اما در برابر خطرات امنیتی آن ایمن است.
اگر بخواهیم سادهتر توضیح دهیم به یک مثال شبیه فیلمهای هالیوودی دقت کنید:
اینطور تصور کنید که امضای شما یک جعبه قفلشده است که برای باز شدن به دو کلید احتیاج دارد. اگر کلیدها مطابقت نداشته باشند ، زنگ هشدار روشن میشود، چراغهای قرمز روشن و شروع به چشمک زدن میکنند، درها بسته شده و مأموران پلیس مخفی از طریق پنجرهها به سمت شما حملهور میشوند. البته بدیهی است که در این مورد خاص چنین اتفاقی دقیقاً رخ نخواهد داد اما اگر کلیدها با هم مطابقت نداشته باشند، سند باطل میشود و به همه طرفین هم اطلاع داده میشود.
پشت صحنه امضای دیجیتالی
امضای دیجیتال شما دارای دو کلید رمزنگاری است که یکی از این کلیدها عمومی است و دیگری یکی کلید خصوصی است.بهطورکلی فردی که از شما میخواهد سندی را امضا کنید، کلید عمومی را برای امضای شما ارسال میکند و شما برای امضای این سند از کلید خصوصی خودتان استفاده خواهید کرد. اگر کلیدها مطابقت داشته باشند، امضا و سند اعتبار سنجی میشوند و همهچیز به راحتی صورت میگیرد.
اگر کلیدها با هم مطابقت نداشته باشند، شخصی که قرار است سند را دریافت کند متوجه شده که هویت شما فردی نیست که ادعا میکنید چرا که کلید خصوصی شما توانایی رمزگشایی از کلید عمومیتان را نداشته است.
مزایای امضاهای دیجیتالی
همانطور که تا به اینجا گفتیم، با توجه به ویژگیهای امضای دیجیتالی، کاربردها و فرصتهای بیشماری در حوزههای مختلف خلق میشود. از مزایای این تکنولوژی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
صرفهجویی در زمان
خوشبختانه روزهایی که باید منتظر کسی میشدیم تا مدارک را با پیک ارسال کند، یا اسکن اسناد امضاشده را برای شما از طریق ایمیل ارسال کند، گذشت. با آمدن امضای دیجیتال، تنها کافی است مراحل امضا را انجام داده و روی دکمه ارسال کلیک کنید. دیگر دانلود و چاپ یا هیچ مرحله زمانبری وجود نخواهد داشت.
میتوانید طرح پیشنهادها، نقلقولها و قراردادها را ارسال و رمزگذاری کنید، سپس در عرض چند دقیقه از طریق پیامهای دیجیتالی یک معامله را ببندید.
امنیت بیشتر
امضای کاغذی ممکن است احساس امنیت ملموسی برای گیرنده ایجاد کند، اما امنیت آن بههیچعنوان بیشتر از آنچه در پشت صحنه روند امضای دیجیتالی و زیرساخت کلید عمومی وجود دارد، نیست.
امضای دستنویس را میتوان جعل کرد و خود سند را دستکاری کرد، جا به جا کرد یا حتی از بین برد. اما اسناد با امضای دیجیتال نه تنها هویت امضاکننده را تائید میکنند بلکه بههیچوجه تغییر سند امکانپذیر نیست.
کاهش هزینهها
کسبوکارها با حذف کاغذ هزینه مناسبی را پسانداز میکنند. هزینهای که قرار است صرف لوازمالتحریر، چاپگر، جوهر و پیک شود با توجه به نحوه کار امضاهای دیجیتال به میزان زیادی کم میشود.
سخن پایانی
همانطور که دیدیم تکنولوژی و امکانات فراهم شده از سوی آن تا چه اندازه میتواند زندگی ما را در جهتی مثبت پیش برده و به راحتی و امنیت ما خدمت کند. تمام چیزی که در این راستا نیاز دارید کمی دانش ساده برای پیش برد کارها در کمال امنیت و جرئت امتحان کردن راهکارهای تازه است.