ارز نیر چیست سوالی است که برای علاقمندان به برنامههای غیرمتمرکز میتواند جذاب باشد. آیا تا به حال به فکر راهاندازی یک برنامه غیرمتمرکز افتادهاید؟ پروتکل NEAR ممکن است همان چیزی باشد که در جستوجوی آن هستید. این نرمافزار در واقع مجموعه و شبکهای از رایانهها را تشویق میکند تا پلتفرمی را برای توسعهدهندگان راهاندازی کنند. در این مقاله به بررسی عمیقتر پروتکل NEAR ، اینکه ارز NEAR چیست و تحلیل ارز NEAR میپردازیم.
Near Protocol نرمافزاری است که به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا بدون دغدغه درباره هزینهها و پیچیدگیهای اجرایی شبکه به ساخت برنامههای غیرمتمرکز مشغول شوند. با Near، میتوان برنامههای غیرمتمرکزی را بر روی یک شبکه امن و مقیاسپذیر توسعه داد. این امر قدم بزرگی در راستای ساخت برنامهها است. به طوری که نگرانی در مورد زیرساختهای زیربنایی تا حد بسیار زیادی مرتفع خواهد شد.
پروتکل NEAR یک پروتکل بلاکچینی است که ساخت برنامههای غیرمتمرکز سریع، مقیاسپذیر و کاربرپسند را امکانپذیر میکند. این پروتکل بر اساس مکانیزم اجماع اثبات سهام قطعهای (PoS) ساختهشده است و به شبکه اجازه میدهد تا تراکنشها را سریع و ایمن پردازش کند. پروتکل NEAR همچنین از ویژگیهای State Sharding و Cross-shard communication بهرهمند شده است که همین ویژگیها NEAR را بسیار مقیاسپذیر میکند. این دو ویژگی در واقع ارتباطات در بخشهای کوچکتر و به صورت قطعهای و اطلاع از وضعیت هر قطعه را فراهم میکنند.
ارز NEAR توکن بومی بلاکچین نیر است و برای پرداخت هزینه تراکنشها و سایر هزینههای مربوط به پلتفرم مورد استفاده قرار میگیرد. برای استیک یا سهام گذاری در شبکه نیر از توکنهای NEAR استفاده میشوند و کاربران به ازای شرکت در فرایندهای اجماع پاداش کسب کرده و همچنین به امنیت شبکه کمک میکند.
توکنهای NEAR همچنین میتوانند برای رأی دادن به تصمیمات حاکمیتی و کمک به شکلدهی آینده ارز نیر استفاده شوند.
تیم پروژه Near متشکل از توسعهدهندگان و محققان با تجربه در حوزههای مختلف از جمله بلاکچین، رمزنگاری، سیستمهای توزیع شده و مهندسی نرمافزار است. این تیم در ایالاتمتحده در شهر سانفرانسیسکو مستقر است و توسط برخی از سرمایهگذاران ریسکپذیر معروف و سرمایهگذاران ارز دیجیتال حمایت میشود.
هدف اصلی پروتکل Near آسانسازی ایجاد و راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز برای توسعهدهندگان است. پروتکل بهگونهای طراحیشده است که مقیاسپذیر و کارآمد باشد. شاردینگ (Sharding) به شبکه نیر اجازه میدهد تا چندین تراکنش را به طور همزمان پردازش کند.
ایده کلی پروتکل Near در اوایل سال ۲۰۱۷ زمانی که الکس اسکیدانوف و ایلیا پولوسوکین، بنیانگذاران مشترک این پروژه روی راهحلهای مقیاسپذیری شبکه اتریوم (ETH) کار میکردند؛ شکل گرفت. آنها در پژوهشها متوجه شدند که پروتکلهای بلاکچین موجود به دلیل عملکرد آهسته و هزینههای بالا برای ساخت برنامههای کاربردی در مقیاس بزرگ ناکارآمد هستند. بنابراین تصمیم گرفتند پروتکل جدیدی ایجاد کنند که کارآمدتر و کاربرپسندتر از پروتکلهای موجود باشد.
سرانجام پس از نزدیک به دو سال تحقیق و توسعه، پروتکل نیر در سال ۲۰۱۹ راهاندازی شد.
کارآمدی، سرعت و مقیاسپذیری پروتکل نیر مدیون استفاده از تکنولوژی شاردینگ است. شاردینگ یا قطعهقطعه کردن و توانایی مدیریت و ارتباط این قطعات با یکدیگر یکی از برگهای برنده پروتکل NEAR است. شاردینگ تراکنشها را میان چندین گره شبکه تقسیم میکند که همین امر منجر به سریعتر بودن این پروتکل در بین دیگر بلاکچینها میشود. از آنجایی که اجماع شبکه به صورت اثبات سهام است؛ نیازی به عملیات استخراج انرژی بر ندارد.
پروتکل Near توسط یک الگوریتم اجماع جدید به نام “Adaptive Proof of Stake” به اختصار (APoS) پشتیبانی میشود، که امکان پردازش سریع و ایمن تراکنشها دارا است و علاوه بر این، معماری مقیاسپذیری افقی نیز پشتیبانی میشود. این امر باعث پردازش هزاران تراکنش در ثانیه میشود.
برای اجرای برنامههای غیرمتمرکز dapp بر روی Near، کافی است توسعهدهندگان باید یک حساب کاربری در شبکه ایجاد کنند. پس از ایجاد یک حساب، توسعهدهندگان میتوانند توکنهای NEAR را بهحساب خود واریز کنند که از آن برای پرداخت هزینههای تراکنش یا پرداخت پاداش استفاده میشود.
پس از تأمین مالی یک حساب، توسعهدهندگان میتوانند برنامه خود را بر روی شبکه راهاندازی کنند. برای این کار، لازم است ابتدا یک “قرارداد” ایجاد کنند. این قرارداد چیزی جز بیش از یک کد برنامهنویسی نیست و عملکرد برنامه مورد نظر را مشخص میکند. پس از ایجاد قرارداد، میتوان آن را در شبکه مستقر کرد. هرکسی که یک حساب کاربری در شبکه داشته باشد به راحتی میتواند به این قرارداد دسترسی پیدا کند.
قراردادهای روی پروتکل Near به زبانهای مختلفی از جمله Rust، AssemblyScript و Solidity نوشته میشوند. اما پروتکل NEAR از هر زبان برنامهنویسی برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند.
لازم به ذکر است که پروتکل Near دارای یک زبان برنامهنویسی داخلی به نام “Move” است که برای نوشتن قراردادهای هوشمند استفاده قرار میگیرد.
تراکنشهای Near در بلوکهایی که هر ۱۰ ثانیه ایجاد میشوند در شبکه پردازش میشوند.
هر بلوک در Near حاوی لیستی از تراکنشهای پردازششده توسط گرههای شبکه است. گرهها به دو نوع اعتبارسنج (Validator) و گره کامل (Full node) تقسیم میشوند. اعتبارسنجها مسئول پردازش تراکنشها و حفظ وضعیت شبکه هستند و گرههای کامل وظیفه ذخیره تاریخچه شبکه را بر عهدهدارند.
پروتکل نیر بر اساس یک الگوریتم اجماع منحصربهفرد به نام “اثبات سهام” (PoS) است. با این اجماع اعتبارسنجها توکنهای خود را برای ایمنسازی شبکه به اشتراک میگذارند. هر چه توکنهای بیشتری در اختیار شما باشد شانس تبدیلشدن به یک تولیدکننده بلوک و کسب پاداش بیشتر نیز افزایش پیدا میکند.
باید در نظر داشت بسیاری از پروژهها که در حال حاضر بر روی پروتکل NEAR ساختهشدهاند؛ به خاطر انعطافپذیری این شبکه به راحتی از ویژگیها و مزایای منحصربهفرد آن بهرهمند میشوند.
Metabase یکی از این پروژههاست. متابیس یک پلتفرم ضرب توکن NFT است که به کاربران اجازه میدهد تا NFT های خود را ایجاد و به فروش برسانند.
Flux پروژه دیگری است که از قابلیتهای پروتکل نیر استفاده میکند. فلاکس پروتکلی است که به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا بازارهایی را بر اساس داراییها، کالاها، رویدادهای دنیای واقعی و … ایجاد کنند. این امر با استفاده از صرافی غیرمتمرکز Near امکانپذیر شده است که امکان نرید سریع و مطمئن این داراییها را فراهم ساخته است.
پروژه دیگر Narthex نام دارد. نارتکس یک فروشگاه برنامههای غیرمتمرکز است که به کاربران اجازه میدهد تا Dapp های ساختهشده در Near را مشاهده و مورد استفاده قرار دهند.
پروژه دیگری که از قابلیتهای Near استفاده میکند Locus Chain نام دارد. این یک پلتفرم یک بلاکچین است که امکان توسعه برنامههای غیرمتمرکز را فراهم میکند. این امر با استفاده از قابلیت قرارداد هوشمند Near امکانپذیر شده است.
سرانجام میتوان به پروژهای به نام Bricks & Mortar اشاره کرد که درواقع یک بازار غیرمتمرکز است و به کاربران امکان خرید و فروش املاک و مستغلات را میدهد.
ارز NEAR، توکن بومی این شبکه است. مجموع عرضه NEAR یک میلیارد توکن است.
کاربرد اولیه ارز NEAR برای پروسه سهام گذاری یا استیک کردن است که توسط اعتبارسنجها و نمایندگان برای ایمنسازی شبکه صورت میپذیرد. همچنین این امر سبب کسب پاداش میشود.
از ارز NEAR همچنین برای پرداخت کارمزدهای تراکنش در شبکه استفاده میشود. کارمزدها متناسب با منابع محاسباتی موردنیاز برای انجام یک تراکنش قیمتگذاری میشوند و NEAR را به یکی از کارآمدترین پروتکلهای بلاک چین از نظر هزینههای تراکنش در نظر گرفته میشود. برای مشاهده قیمت ارز نیر میتوانید به سایت نوبیتکس مراجعه کنید.
سازگاری با EVM؛ ماشین مجازی اتریوم به این معنی که میتواند قراردادهای هوشمند با زبان برنامهنویسی سالیدیتی را اجرا کند.
مقیاس افقی با پیوستن گرههای بیشتری به شبکه به دلیل استفاده از فناوری شاردینگ.
نهایی شدن یا نشستن سریع تراکنشها در شبکه.
مقیاسپذیری: پروتکل Near میتواند تا ۱۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام دهد.
کاربری آسان برای توسعهدهندگان: پروتکل نیر دارای یک پلت فرم توسعه با کاربری آسان است که ساخت برنامههای غیرمتمرکز را برای توسعهدهندگان بسیار آسان کره است.
امنیت: پروتکل Near از رمزنگاری برای ایمنسازی دادهها و تراکنشها استفاده میکند.
ضعف پشتیبانی: NEAR یک پروتکل جدید و در صرافیها و کیف پولهای اصلی فاقد پشتیبانی است. بنابراین خرید و فروش ارز NEAR ممکن است چالشبرانگیز باشد.
پیچیدگی برای کاربران: پروتکل نیر پیچیدهتر از برخی پروتکلهای دیگر است. این امر میتواند درک نحوه عملکرد آن را برای کاربران دشوار سازد.
به طور کلی Near یک پروتکل جدید بلاک چین امیدوارکننده با مزایای بسیاری است. با این حال، هنوز در مراحل اولیه توسعه است و قبل از استفاده باید برخی از ایرادات آن را نیز در نظر گرفت.
پروتکل نیر یک پروتکل نسل جدید از تکنولوژی شاردینگ است که مقیاسپذیری افقی را برای برنامههای بلاک چین امکانپذیر میکند. این پروتکل از این فناوری برای دستیابی به توان عملیاتی بالا و درعینحال حفظ تمرکززدایی، امنیت و انعطافپذیری استفاده میکند. تیم Near یک الگوریتم اجماع نوآورانه به نام “nightshade” ایجاد کردهاند که به شبکه اجازه میدهد بدون نیاز به سختافزار خاصی کار کند. علاوه بر این، پروتکل Near دارای یک ماشین مجازی است که ایجاد قراردادهای هوشمند را آسان میکند. با توجه به تمامی این موارد آینده ارز نیر میتواند برای سرمایهگذاران بسیاری جالبتوجه باشد.