اگر اخیرا، اخبار حوزه رمزارزها را دنبال کرده باشید، متوجه خبرها و توجه بسیار زیاد جامعه کریپتو نسبت به ارتقاء اتریوم و مهاجرت به اجماع اثبات سهام (PoS) در این بلاکچین شدهاید.
واقعیت این است، اگر درگیر موضوعات فناوری بلاکچین باشید، قطعا این هیاهو ایجاد شده درباره اتریوم برای شما خبر جدیدی نیست. چرا که اتریوم همواره از سال ۲۰۱۵، خبر از تغییر الگوریتم شبکه خود از اجماع اثبات کار (PoW) به اجماع اثبات سهام (PoS) را تکرار کرده است. این موضوع بخش بزرگی از چشم انداز توسعه این پروژه در بلندمدت بوده است.
قبل از اینکه اصل مطلب را شرح دهیم، به صورت کلی شما را با الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) آشنا می کنیم.
در اجماع اثبات کار(PoW)، روند تایید و یکپارچگی اطلاعات شبکه، و ساخت بلوکهای جدید در بلاکچین به صورت غیرمتمرکز میان ماینرها یا گرهها توزیع شده است. گرهها، به دستگاههای کامپیوتری قدرتمند و پرمصرفی برای انجام محاسبات و فعالیتهای شبکه نیاز دارند. این دستگاهها در طول شبانهروز باید با حداکثر توان فعالیت کنند تا هم برای ماینر سودآوری داشته باشند و همینطور فعالیتها در شبکه مختل نشوند.
شبکه اتریوم در حالحاضر از همین الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده میکند، و از همان ابتدا با محدودیتهای تکنولوژی مواجه بوده است. با دوراندیشیهای اتخاذ شده در اتاق فکر اتریوم، الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) به عنوان بیرون رفت و نجات شبکه در نظر گرفته شده است.
پاسخ ساده است، در این رویکرد جدید:
۱- ماینرها و دستگاههای پرمصرفشان از چرخه کارها حذف میشوند و از اتلاف انرژی جلوگیری میشود.
۲-امنیت شبکه بهبود بسیاری پیدا میکند و بهخصوص جلوی حمله ۵۱% در شبکه گرفته میشود.
۳- یکی از بزرگترین چالشهای شبکه اتریوم که مقیاسپذیری است، با اضافه شدن دو تکنولوژی Shard chains و Beacon chain بهبود زیادی پیدا میکند و نهایتا هزینه کارمزدها در شبکه کاهش پیدا میکند.
بزرگترین فرق بین این دو اجماع در شبکه اتریوم ۲.۰ این است که، افرادی به نام اعتبارسنج (Validator) جایگزین ماینر یا گره در شبکه میشوند.
مشارکت در شبکه آسانتر میشود؛ اعتبارسنج ها بر خلاف ماینرها یا گره ها که لازم بود برای انجام فعالیتها، دستگاه ماینر با توان زیاد در اختیار داشته باشند. اما در روش اثبات سهام تنها لازم است یک برنامه مخصوص را روی کامپیوتر خود اجرا کنند.
بر اساس اعلام تیم اتریوم، افرادی که قصد دارند نقش اعتبارسنج (Validator) را در شبکه ایفا کنند، باید تعداد ۳۲ اتر را به عنوان تعهد در شبکه قرار دهند تا از مزایای مشارکت خود بهرهمند شوند. البته راه کمهزینهتر برای مشارکت در این شبکه، عضویت در استخرهای سهام یا Staking Pools است.
در این بخش با کلیک روی این لینک میتوانید مراحل Validator شدن را آغاز کنید.
همانطور که پیشتر اشاره شد، مشکل مقیاسپذیری چالش بسیار بزرگی برای بسیاری از پروژهها بوده است در وضعیت فعلی، شبکه اتریوم امکان پردازش ۱۵ تراکنش در ثانیه را دارد. این عدد در مقایسه با مقیاس پذیری شبکه ای مانند ویزا (Visa) که ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه است عددی ناچیز محسوب میشود.
حال با اضافه شدن Beacon Chain، همگامسازی اطلاعات و انتقال دادهها به هر یک از اعتبارسنجها با سرعت بسیار زیادی اتفاق میافتد. در حالت امروزی شبکه، همه گرههای شبکه اتریوم مجبورند قبل از پردازش تراکنشی جدید، همه تراکنش های قبلی را که در بلاکچین اتریوم وجود دارد دانلود، پردازش، ذخیره و تایید کنند. دلیل محدودیتها هم همین موضوع است.
همچنین زمانی که Shard Chains به شبکه اضافه شود، شبکه بلاکچین اتریوم دارای ۶۴ بلاکچین موازی میشود. این بلاکچینها به صورت هماهنگ و یکپارچه با کمک Beacon chain در ارتباط با یکدیگرند و اطلاعات میان آنها توزیع خواهد شد. در نتیجه ارتقا سرعت بلاکچین اتریوم ۲ با عملیاتی شدن Shard Chains رخ خواهد داد.
بر اساس آخرین بروزرسانی وبسایت اتریوم، Beacon Chain بهزودی در دسامبر ۲۰۲۰ عملیاتی میشود و بخشهای دیگر، هر کدام طی فازهایی جداگانه تا سال ۲۰۲۲ به زیرساخت اتریوم اضافه خواهد شد. تا آن زمان، بلاکچین اتریوم ۲.۰ با ترکیب تکنولوژیهای فعلی و جدیدی که آرام آرام به شبکه اضافه میشوند، به کار خود ادامه خواهد داد.
در نگرش اتریوم ۲.۰، اگر شما عضو مثبتی در جامعه اعتبارسنج ها نباشید با جریمه روبرو میشوید. اگر هم به امنیت هرچه بیشتر شبکه کمک کنید، درآمد شما به خاطر درستکاری شما بیشتر میشود.
نقدی که به رویکرد جدید اتریوم در این مرحله وارد است، نیاز به وجود تعداد زیادی اعضای اعتبارسنج (Validator) در چنین شبکه ای است. این تعداد بالا برای ایجاد و حفظ استقلال و غیرمتمرکزی کل شبکه و جلوگیری از سواستفاده های احتمالی لازم است. این به آن معنا است که میزان طرح های تشویقی اتریوم برای اعتبارسنج ها همواره باید راضی کننده باشد تا جذب حداکثری صورت گیرد.