اتریوم چیست و چگونه کار میکند – اگرچه بیشتر افراد اتریوم را به عنوان یک ارز دیجیتال می شناسند اما اتریوم برای هدف های بزرگ تری به وجود آمده است. اتریوم به عنوان یک پلتفرم قصد دارد در تبادلات مالی و قراردادها همه واسطه ها را حذف کند. در ادامه اتریوم چیست به زبان ساده را با یکدیگر مرور خواهیم کرد و به سوالاتی مانند بلاک چین اتریوم چیست ، الگوریتم اتریوم چیست ، کوچکترین واحد اتریوم چیست و آینده ارز اتریوم چگونه پیشبینی میشود؛ پاسخ خواهیم داد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اتریوم تا انتهای متن با مجله نوبیتکس همراه باشید.
اگر بخواهیم خیلی ساده اتریوم را تعریف کنیم باید بگوییم که اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است. اتریوم به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا برنامه های غیرمتمرکز خود را بر روی آن اجرا کنند. برنامه هایی که بر روی اتریوم ایجاد یا توسعه می یابند تحت نظارت هیچ سازمانی نیستند. به ارز دیجیتال شبکه اتریوم، اتر می گویند. در خرید ارز دیجیتال و فروش آن اتر با علامت اختصاری ETH نمایش داده می شود. یکی از ویژگی های مثبت اتریوم امکان ایجاد ارز دیجیتال جدید بدون ساخت بلاکچین است. در حقیقت توسعه دهندگان می توانند بر روی بستر اتریوم ارزهای خودشان را توسعه دهند. امروزه پلتفرم اتریوم میزبان هزار توکن اختصاصی است.
برای اینکه اتریوم چیست به زبان ساده را بهتر توضیح دهیم و کارکرد این پلتفرم را بهتر بررسی کنیم؛ بد نیست به یکی از مهمترین کاربردهای اتریوم اشاره کنیم: ایجاد پلتفرمی برای ایجاد ارزهای دیجیتال.
اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز محاسباتی جهانی است. برای درک بهتر این موضوع میتوان آن را مانند یک لپ تاپ یا رایانه شخصی تجسم کرد البته با این تفاوت که روی یک دستگاه اجرا نمیشود؛ بلکه به طور همزمان روی هزاران دستگاه در سراسر جهان اجرا میشود. بنابراین اتریوم مالکی ندارد. هدف اتریوم تبدیلشدن به بنیان سیستم مالی نوین است.
اتریوم مانند بیت کوین و هر رمزارز دیگری امکان انتقال پول دیجیتال را فراهم میکند؛ اما توانایی پلتفرم اتریوم بسیار فراتر از انتقال پول است. در واقع هر کسی میتواند با پلتفرم اتریوم برنامهنویسی کند و برنامه خودش را توسعه دهد و تنها با چند خط کد، دیگر برنامههایی که توسط دیگران در این پلتفرم ساختهشدهاند ارتباط برقرار کند. به دلیل انعطافپذیری بسیار بالای این پلتفرم تقریباً هر نوع برنامهای را میتوان روی اتریوم توسعه داد.
در طراحی اتریوم سعی شده است مقیاسپذیری، قابلیت برنامهنویسی، امنیت و غیرمتمرکز بودن رعایت شود. تأکید بر این ویژگیها به این خاطر است تا توسعهدهندگان و شرکتهایی است که قصد دارند بر اساس فناوری بلاکچین برنامههای خود را ایجاد کنند؛ تمایل و انتخابشان پلتفرم اتریوم باشد.
البته ایده اصلی اتریوم کمک به توسعهدهندگان برای راهاندازی برنامههایشان روی یک شبکه توزیعشده غیرمتمرکز بهجای یک سرور مرکزی است. همین ویژگی باعث میشود این برنامهها به قابلیت مهمی دست پیدا کنند که نمیتوان آنها را از کار انداخت یا سانسور کرد.
اتریوم در ساختار خود از قراردادهای هوشمند که ابزار ضروری برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز است، پشتیبانی میکند.
در چند سال اخیر رشد و برنامههای غیرمتمرکز به گونه بوده است که قدرت و اهمیت پلتفرم اتریوم در حوزه توسعه این دست برنامهها هر روزه بیشتر برای فعالین حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات نمایان میشود. بسیاری از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و سایر برنامهها از قراردادهای هوشمند در ارتباط با فناوری بلاک چین که اتریوم در بسترش ارائه میکند بهره میبرند.
پس از معرفی بیت کوین در سال ۲۰۰۸، تحولی شگرف بر نگرش ارزش و پول دیجیتال به وجود آمد. در این میان یک برنامهنویس جوان به نام ویتالیک بوترین Vitalik Buterin راهی برای پیشبرد این ایده و اعمال آن در هر نوع برنامهای را در ذهن خود پرورش داد. این ایده در نهایت باعث تولد اتریوم شد.
ویتالیک بوترین ایده اتریوم را در سال ۲۰۱۳ در یک پست وبلاگی با عنوان اتریوم: پلتفرم نهایی قرارداد هوشمند و برنامه غیرمتمرکز Ethereum: The Ultimate Smart Contract and Decentralized Application Platform به جهان معرفی کرد. او در این پست ایده یک بلاک چین تورینگ کامل توضیح داد که بر اساس آن یک کامپیوتر غیرمتمرکز میتواند با توجه به زمان و منابع کافی هر برنامهای را اجرا کند.
قصد او این بود که برنامههایی خارج از طراحی و چارچوب کلی بیت کوین را نیز بتوان با کمک فناوری بلاکچین توسعه داد.
اتریوم را میتوان به عنوان یک ماشین حالات تعریف کنیم ماشین حالات میتواند تعداد زیادی از مسئلهها را مدلسازی کند و در علوم کامپیوتر و شبکه دادههای کاربردهای بسیاری دارد. برای درک ساده این موضوع میتوان اینطور بیان کرد که در هر زمان، یک نسخه از وضعیت تمام ماندهحسابها و قراردادهای هوشمند به شکل فعلی آن وجود دارد. برخی اقدامات باعث بهروزرسانی وضعیت میشوند بهمحض رخداد این همه گرهها نسخه خود را بهروزرسانی میکنند تا این تغییرات را منعکس کنند.
قراردادهای هوشمندی که بر روی اتریوم اجرا میشوند توسط تراکنشها (اعم از طرف کاربران یا از طریق دیگر قراردادها) فعال میشوند. هنگامیکه کاربر یک تراکنش را به یک قرارداد ارسال میکند، هر گره در شبکه کد قرارداد را اجرا میکند و خروجی آن را ثبت میکند. این کار را با استفاده از ماشین مجازی اتریوم (EVM) امکانپذیر میشود.
برای بهروزرسانی وضعیت در این ساز و کار، در حال حاضر از مکانیزمی به نام استخراج یا ماینینگ استفاده میشود. ماینینگ در شبکه اتریوم با الگوریتم اثبات کار،یا Proof of Work کار میکند که از این جهت بسیار شبیه به بیت کوین، است، البته فراموش نکنید که ادغام شبکه اتریوم به زودی انجام خواهد شد و الگوریتم اتریوم به اثبات سهام تغییر خواهد کرد. در ساختار جدید استیک کنندگان یا سهام گذاران جای ماینرها را خواهند گرفت. البته لازم به ذکر است که اتر با اثبات سهام اتریوم ۲.۰ یا اتر ۲.۰ نام دارد.
واقعیت این است که قرارداد هوشمند تنها چند خط کد است. کدی که نه هوشمند است و نه یک برگه قرارداد به آن شکل سنتی که در ذهنهای ما نقش بسته است. اما دلیل اینکه آن را هوشمند مینامیم این است که این کد تحت شرایط خاصی اجرا میشود و میتوان آن را به عنوان یک قرارداد در نظر گرفت زیرا امکان اجرا توافقات میان طرفین را دارد.
نیک سابو Nick Szabo دانشمند علوم کامپیوتر ایده قرارداد هوشمند را در اواخر دهه ۱۹۹۰ مطرح کرد. او برای توضیح مفهوم قرارداد هوشمند از نمونه ساده یک ماشین فروش خودکار استفاده کرد و اظهار داشت که میتوان این نمونه ساده را به عنوان ابتداییترین نمونه و راهنما برای قرارداد هوشمند مدرن در نظر گرفت. در مورد ماشین فروش خودکار، یک قرارداد ساده در حال اجرا است. کاربران با وارد کردن سکه یا اسکناس یک بخش قرارداد را فعال میکنند، و دستگاه به آنها اجازه میدهد یکی از محصولات موردنظرشان را انتخاب کنند و نهایتاً دستگاه محصول را در اختیارشان قرار میدهد.
در یک قرارداد هوشمند این نوع منطق در یک محیط دیجیتال اعمال میشود. میتوان مواردی یا شرطهایی را تعیین کرد و در صورتی که شروط رعایت شوند یک خروجی از پیش تعیینشده صورت میگیرد.
در اتریوم، توسعهدهنده این شروط را با زبان سالیدیتی کدنویسی میکند تا بعداً این کدها توسط ماشین مجازی اتریوم EVM خوانده و برای کامپیوتر ترجمه شود. سپس این کد به آدرس خاصی ارسال میشود که قرارداد در آن ثبت و منتشر میشود. در این مرحله، هر کسی میتواند از قرارداد استفاده کند. همچنین قرارداد را نمیتوان حذف کرد، مگر اینکه شرطی مشخص توسط توسعهدهنده هنگام نوشتن کدهای این قرارداد برای حذف شدن برنامهریزیشده باشد.
ماشین مجازی اتریوم چیزی نیست جز یک ماشین مبدل قراردادهای هوشمند به دستورالعملهایی قابلدرک برای رایانه که نهایتاً کامپیوتر بتواند آنها را خوانده و بر طبق آنها عمل کنند.
اتریوم بر پایه فناوری بلاک چین طراحی شده است. بنابراین تمام ویژگی های مثبت بلاک چین مثل غیرمتمرکز بودن و امنیت بالا را دارد. افراد میتوانند از ارز بومی بلاک چین اتریوم، اتر ETH، به عنوان پول دیجیتال یا وثیقه استفاده کنند. بسیاری اتر را به یک عنوان ذخیره ارزش، مشابه بیت کوین میبینند. با این حال، بر خلاف بیت کوین، بلاک چین اتریوم قابل برنامهنویسی است، بنابراین کارهای بیشتری میتوان با اتریوم انجام داد. ارز اتر منبع حیاتی برای برنامههای مالی غیرمتمرکز، بازارهای غیرمتمرکز، مبادلات، بازیها و اکثر بازارهای توکنهای غیر مثلی ، متاورس و بسیاری موارد دیگر است. هزاران توکن بر روی پلتفرم اتریوم به زیست خود ادامه میدهند و از استاندارد ERC-20 این شبکه بهره میبرند.
در ادامه ویژگی های شبکه اتریوم را بررسی می کنیم.
اتریوم یک شبکه متن باز است و تمام اطلاعات شبکه بین اعضا به اشتراک گذاشته می شود. این شفافیت بالا باعث می شود که به هیچ وجه امکان تغییر در داده ها وجود نداشته باشد.
ویژگی دیگر اتریوم، نافوذناپذیری آن است. اتریوم بر اساس اجماع شبکه فعالیت می کند. این ویژگی باعث شده که حتی حمله های دسته جمعی هکرها هم نتواند کوچکترین خللی در امنیت شبکه ایجاد کند.
ویژگی دیگر اتریوم رمزگذاری بر روی داده ها است. برای مثال اتر به عنوان رمزارز رسمی اتریوم از الگوریتم های پیشرفته رمزنگاری استفاده می کند. این رمزنگاری باعث می شود که هویت افراد در شبکه محفوظ بماند. البته همچنان شبکه می تواند بر روی تبادلات نظارت کند.
یکی از ویژگی های برنامه های غیرمتمرکز فعالیت همیشگی آن ها است. در حقیقت تا زمانی که آخرین سیستم نیز به فعالیت خود ادامه می دهد، نمی توان جلوی فعالیت شبکه را گرفت. بنابراین از کار انداختن شبکه های غیرمتمرکز تقریبا کاری غیرممکن است.
فرض کنید به یک شرکت بیمه رفته ایم و قصد داریم برای مدت یکسال از خدمات بیمه درمانی استفاده کنیم. مهمترین کار در این فرآیند امضای قرارداد است. در این قرارداد متقاضی متعهد می شود در ازای پرداخت مبلغی به صورت ماهانه از خدمات درمانی رایگان استفاده کند. شرکت بیمه نیز موظف است در مواقع ضروری این خدمات را به بیمه شده ارائه کند. این یک قرارداد بسیار ساده است. شبیه به همین قرارداد را در پلتفرم اتریوم نیز داریم. اما قرارداد پلتفرم اتریوم یک سند هوشمند محسوب می شود. قرارداد اتریوم به صورت هوشمند و در قالب کدها اجرایی می شود. به عبارت دیگر این کدها و الگوریتم های هوشمند این قرارداد هستند که موجب اعتماد می شوند. در حقیقت با وجود این قرارداد هوشمند هیچ نیازی به واسطه و یا وکیل برای انجام تبادلات در شبکه اتریوم وجود ندارد.
در حال حاضر عیب اصلی شبکه اتریوم در تعداد محدود پردازش تراکنشها در ثانیه است. همین امر باعث میشود گاهی شبکه بیش از اندازه شلوغ شده و هزینه کارمزد شبکه به طرز فاجعه باری افزایش پیدا کند. با توجه به اینکه اتریوم بسیار علاقهمنداست تا نامش با وب ۳.۰ اتریوم تجسم شود،ایجاد، تغییرات اساسی باید بدون درنگ در پلتفرم اتریوم پیادهسازی شود. دلیل تولد اتریوم ۲.۰ هم حل همین مشکل و افزایش کاربردهای اتریوم بوده است. اما هر زمان صحبت از بهبود شبکههای بلاک چین مطرح میشود احتمال فدا شدن یکی از موارد امنیت، مقیاسپذیری و غیرمتمرکز بودن شبکه نیز به وجود میآید که باید دید اتریوم ۲.۰ در این موارد چطور عمل خواهد کرد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که نام ارز بومی پلتفرم اتریوم، اتر Ether است اما به اشتباه بیشتر افراد این توکن را اتریوم و با نام پروتکل این شبکه صدا میکنند. ارز اتر با عرضه اولیه ۷۲ میلیون در سال ۲۰۱۵ وارد حوزه ارزهای دیجیتال شد. ۵۰ میلیون توکن اتر در یک عرضه اولیه و با فروش عمومی به دست طرفداران این ارز رسید. در ادامه عرضه اتر با فرایند استخراج ادامه پیدا کرد و در زمان نوشتن این مقاله به ۱۲۰ میلیون اتر رسیده است. برخلاف ارز بیت کوین، برای ارز اتر عرضه کل در نظر گرفته نشده است که همین موضوع بحثهایی پیرامون نبود ساز و کار مشخص ضد تورمی برای پلتفرم اتریوم به وجود آورده است.
آن دسته از تحلیلگران طرفدار اتریوم معتقدند پس از ادغام و ورود اتریوم ۲.۰ به بازار تقاضا بار دیگر برای اتر زیاد خواهد شد و پیشبینی قیمت ۷۰۰۰ دلار را در سال ۲۰۲۲برای این ارز متصورند. از سوی دیگر در بلندمدت و تا سال ۲۰۲۶ انتظار تحلیلگران نزدیک شدن به قیمت ۲۰۰۰۰ دلار برای اتر است. البته با توجه به بازار خرسی حال حاضر این هدفها بسیار بلندپروازانه به نظر میرسند به همین دلیل دستهای دیگر از تحلیلگران معتقدند قیمت اتریوم سال ۲۰۲۲ را در ناحیهای بین ۱۷۰۰ تا ۲۰۸۰ دلار به پایان خواهد رساند و تا سال ۲۰۲۵ به میانگین قیمتی ۷۳۰۰ دلار نزدیک خواهد شد.
اتریوم و بیت کوین شباهت های زیادی با یکدیگر دارند. هر دو بر مبنای بلاک چین و دو پلتفرم غیرمتمرکز هستند. اما بیت کوین با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت جهانی و همتا به همتا به وجود آمده است. در حالی که اتریوم می خواهد علاوه بر حذف واسطه ها نه تنها از بازارهای مالی، بلکه آن ها را از تمام فرآیند ها حذف کند. به عبارت دیگر ارزدیجیتال تنها یکی از کاربردهای اتریوم است. همچنین اتر به عنوان ارز دیجیتال اتریوم سرعت بیشتری در منتقل شدن نسبت به انتقال بیت کوین دارد و کارمزد آن نیز بسیار کمتر است.
برای ذخیره هر ارز دیجیتالی به یک کیف پول الکترونیکی نیاز داریم. این کیف ها را می توان هم به صورت اپلیکیشن بر روی موبایل و هم به صورت نرم افزار در کامپیوتر نگه داری کرد. و همچنین می توان از کیف پول های سخت افزاری برای نگه داری از رمزارزها استفاده کرد. مهم ترین تفاوت این کیف ها در سطح امنیت آن هاست. هر کیف پول یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی دارد. این کلید ها به شما اجازه دسترسی به کیف پول را می دهند. هر ارز دیجیتالی آدرس کیف پول مخصوص خودش را دارد. در حال حاضر تعداد زیادی کیف پول هستند که ارز اتر را پشتیبانی می کنند. به کیف پول های Mist، MyEtherWallet ،TREZOR و Coinomi برای نگهداری اتر می توان اشاره کرد.
در این مقاله به بررسی کامل ارزدیجیتال اتریوم پرداختیم و سعی کردیم در پاسخ به سوال اتریوم چیست تمامی جنبه های این ارز محبوب بازار کریپتوکارنسی را بررسی کنیم. در انتهای مقاله پیشنهاد می کنیم برای خرید و فروش اتریوم به صفحه اصلی نوبیتکس مراجعه بفرمایید. نوبیتکس امکان خرید و فروش انواع ارزدیجیتال را فراهم کرده است.